Bernard van Leer

Johanna Louisa
Johanna Louisa
IJmuiden, sint Maarten
Kurt Carlsen
Kurt Carlsen
Noordwijk aan Zee
X

Bernard van Leer

  • Eigen website Bekijk website:
0

dienstjaren


Bernard van Leer was in dienst tussen 1965 en 2005.
0

pk's


Middels 2 8 cil Kromhout 8.TS-117 motoren wordt er 280 pk's gegenereerd.
0

x uitgerukt


Bernard van Leer ging er 637 maal op uit om reddingen te verrichten.
0

reddingen


Bernard van Leer wist 541 mensen te redden.

De ‘Bernard van Leer’ is in 1965 te water gelaten en gedoopt door de zuster van de schenker die toen zelf al overleden was. Bernard van Leer leefde van 1883 tot 1958. Hij is volgens zijn biografe een van de kleurrijkste ondernemers en filantropen die Nederland gekend heeft. Zijn nalatenschap bracht hij onder in diverse stichtingen, waarvan de Bernard van Leer Foundation nog steeds heel bekend is.

Over zijn leven is een boek geschreven door Pauline Micheels in 2002 getiteld “De vatenman: Bernard van Leer (1883-1958)”.

Bernard van Leer heeft twee reddingboten geschonken: de ‘Kurt Carlsen’, een strandreddingboot die in juni 1953 in zijn aanwezigheid te water is gelaten in Noordwijk en later de zmrb ‘Bernard van Leer’.

De zelfrichtende motorreddingboot (zrmb) ‘Bernard van Leer’ was de tweede van een serie van vijf door de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandse Redding Maatschappij in de periode 1960 – 1968 in de vaart gebracht reddingboten van het type Carlot. Ze werd in 1965 door Scheepswerf Gebr. Niestern te Delfzijl gebouwd en te Scheveningen in dienst gesteld.

Kapitein S.C. den Heijer en zijn bemanning redden met de ‘Bernard van Leer’ op 29 december 1967 in een spectaculaire actie de bemanning van de SCH255 ‘Pieter Junior’. Maar de meeste roem zou de ‘Bernard van Leer’ oogsten met de redding van de opvarenden van radiozendschip ‘Veronica’ op 2 april 1973. Deze bij orkaankracht volbrachte reddingsactie bracht boot en bemanning landelijk grote publiciteit en werd met de grote zilveren reddingmedaille beloond.

In totaal voer de ‘Bernard van Leer’ vanuit Scheveningen 637 keer ter redding uit, waarbij 541 personen en 5 honden veilig aan wal gebracht werden.

Alle zeer gedetailleerd beschreven gegevens over de actieve periode (KNZHRM en KNRM) zijn terug te vinden in het boek van Bert Schreijgrond “de Bernard van Leer”; geschiedenis van een zelfrichtende reddingboot, reddingstation Scheveningen 1965 – 1997.

De Stichting tot behoud van de ‘Bernard van Leer’ is nu verantwoordelijk voor onderhoud en exploitatie. De boot is inmiddels grotendeels gerestaureerd. Zo kan het schip in de vaart en geschikt blijven voor zijn taken: het bezoeken van vlootdagen, het deelnemen aan manifestaties op het water en het fungeren als begeleidingsschip voor allerlei varende evenementen.

Specificaties

  • L.O.A.: 20,37m
  • Breedte: 4,15m
  • Waterverplaatsing: 53 ton
  • Motoren: 2 stuks
  • Vermogen: 280 pk
  • Merk: 8 cil Kromhout 8.TS-117