Dorus Rijkers

Prins Hendrik
Prins Hendrik
Den Helder
L.A. Buma
L.A. Buma
Moddergat
X

Dorus Rijkers

0

dienstjaren


Dorus Rijkers was in dienst tussen 1923 en 1965.
0

pk's


Middels 1 Deutz-Brons motor wordt er 100 pk's gegenereerd.
0

x uitgerukt


Dorus Rijkers ging er 290 maal op uit om reddingen te verrichten.
0

reddingen


Dorus Rijkers wist 659 mensen te redden.

De boot werd in Duitsland gebouwd vanwege de buitengewoon hoge prijzen van ijzer in Nederland, die de Redding Maatschappij noodzaakte uit te wijken naar het buitenland. De boot werd voorzien van een inrichting tot slepen, van een springnet voor schipbreukelingen en van een eenvoudig zeil tuig. De twee ankers werden voorzien van twee keer 100 meter ankerketting.

De geklonken romp is gemaakt van Siemens Martin staal. De boot heeft een dubbele bodem, zeven dwarsscheepse waterdichte schotten en 32 waterdichte compartimenten. Het kloppend hart bestaat uit een 4-cilinder Deutz-Brons dieselmotor met een vermogen van 100 pk. Hiermee kan een snelheid worden behaald van ruim 8 knopen. De naam van de boot werd een eerbetoon aan ‘s-lands meest bekende redder: Dorus Rijkers.

De eerste standplaats werd Den Helder waar het schip op 17 juli 1923 in dienst werd gesteld. Eind augustus van dat jaar verrichtte zij haar eerste belangrijke reddingtocht: 34 schipbreukelingen werden gered van het Italiaanse stoomschip ‘Koefia’, gestrand op de Eierlandse Gronden. Ze kwam meteen gehavend terug.

De eerste die haar verwelkomde was natuurlijk de nog jonge 76-jarige Dorus Rijkers zelf. De boot vertoonde duidelijk de tekenen in het gevecht te zijn geweest’, aldus het rapport in “De Reddingboot” van 23 december 1923: ingedrukte verschansing, op een paar plaatsen beschadigd hekwerk en een verzette sleepboog en een losgerukte stootgordel. De kosten van deze tocht waren fl. 260,- aan gasolie, maar daar was het schip nog niet voor gerepareerd zo stond in het rapport!

Gedurende de verdere levensloop van de ‘Dorus Rijkers’ zijn nog vele spectaculaire reddingen verricht. In de 42 jaar dat zij dienst deed voer de motorreddingboot ‘Dorus Rijkers’ in totaal 290 maal uit op redding, waarbij in totaal 659 mensen werden gered.

Specificaties

  • L.O.A.: 18,25m
  • Breedte: 4,50m
  • Waterverplaatsing: 46,3 ton
  • Motoren: 1 stuks
  • Vermogen: 100 pk
  • Merk: Deutz-Brons
  • Orginele motor:
    4 cil Deutz-Brons 80pk