Johanna Louisa

De Zeemanspot
De Zeemanspot
Stellendam
Prins Hendrik
Prins Hendrik
Den Helder
X

Johanna Louisa

0

dienstjaren


Johanna Louisa was in dienst tussen 1968 en 2000.
0

pk's


Middels 2 8 cil Kromhout 8-TS.117 motoren wordt er 280 pk's gegenereerd.
0

x uitgerukt


Johanna Louisa ging er ? maal op uit om reddingen te verrichten.
0

reddingen


Johanna Louisa wist ? mensen te redden.

Op 14 september 1968 werd de ‘Johanna Louisa’ in dienst gesteld als nieuwe reddingboot voor station IJmuiden en opvolgster van de beroemde ‘Neeltje Jacoba’. De Noord- en Zuid Hollandse Redding Maatschappij had een opdracht gegeven voor de bouw van 5 schepen in de Carlot klasse aan de gebroeders Niesten in Delfzijl. De ‘Johanna Louisa’ was het vierde schip in rij.

Vele honderden acties heeft zij op haar naam staan en de eerste was al snel na de indienststelling. De meest tot de verbeelding sprekende is wellicht de actie op 22 juli 1985, waar zij met haar bemanning het Engelse zeiljacht ‘Amalia’ te hulp schoot. Windkracht 9 op de Noordzee deed de bemanning besluiten uit te wijken naar IJmuiden in plaats van naar Scheveningen. Het kreeg met tal van problemen te maken en dreigde kapot te slaan op de pier. Onde deze zware omstandigheden waarin soms ook de bemanning aan de life-line in het water dreef lukte het uiteindelijk om het schip veilig naar binnen te brengen.

In 1993, de snelle RIB’s als reddingboten hadden inmiddels hun intrede gemaakt, werd de ‘Johanna Louisa’ opgevolgd door de ‘Christien’ en toegevoegd aan de KNRM reservevloot. Over een periode van 6 jaar, van 2000 tot 2006, is de ‘Johanna Louisa’ gestationeerd geweest op Sint Maarten bij de Sint Maarten Rescue Foundation.
Voor velen was 26 mei 2006 een historische dag. De ‘Johanna Louisa’ kwam weer thuis waar een ploeg van ongeveer 20 vrijwilligers vol van spanning haar hebben opgewacht. Zij had haar naam inmiddels gegeven aan het nieuwe KNRM-pr station Johanna Louisa en de aan dit station verbonden vrijwilligers koesteren haar nu en zorgen voor al het onderhoudswerk.

Specificaties

  • L.O.A.: 20,37m
  • Breedte: 4,15m
  • Waterverplaatsing: 52 ton
  • Motoren: 2 stuks
  • Vermogen: 280 pk
  • Merk: 8 cil Kromhout 8-TS.117